Linka bezpečí | Blog

Blog

Tereza Dufková
Tereza Dufková 6 článků
Zpět na blog

Tereza v minulosti pracovala jako konzultant na Lince bezpečí, také více než rok a půl na Lince důvěry dětského centra. V současné době působí jako terénní sociální pracovnice pro ohrožené rodiny s dětmi v organizaci Lata – programy pro mládež a rodinu a také na pozici síťaře pro oblast Praha 8 v rámci projektu MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí. Tereza vystudovala sociální práci na Univerzitě Palackého v Olomouci a aktuálně si dodělává navazující magisterské studium v tomto oboru. Věnuje se respektujícím přístupům v komunikaci rodič - dítě.

Články autora:

Prostor vs. kyberprostor

Současný životní prostor většiny z nás se neomezuje jen na prostory doma, v práci, nebo na další místa, kde se pohybujeme fyzicky. Vyskytujeme se také v prostoru, do kterého nelze vkročit a ani se v něm ničeho dotknout. Řeč je o kyberprostoru, který se nás dotýká více než dost a šlape nám na krk ve chvílích, které nejméně očekáváme. Seznamte se s nejužitečnějšími webovými stránkami, které vám pomohou řešit problémy spojené s užíváním internetu.

číst dál

4 mýty proč (ne)pečovat o vlastní duši

Víte, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem? A jak do toho zapadá psychoterapeut? Co to znamená, když vám někdo doporučí navštívit psychologickou pomoc? Co očekávat, když se někam objednáte? Kam se objednat, když potřebujete péči o vlastní duši? A co nám často brání tomu, abychom pomoc vyhledali? Zapomeňte na úpisy krví! Tahle péče je nezávazná.

číst dál

6 mýtů, co (ne)očekávat od pomoci

Přemýšleli jste někdo o tom, co se vám honí hlavou, když se nacházíte ve svízelné situaci a máte požádat o pomoc, přijmout nabízenou pomoc nebo pomoc odmítnout? Dětem děláme vzor k nápodobě a předpoklady k tomu, jak se budou chovat k druhým – jak pomoc nabídnout, jak si o ni říci a jak ji přijmou. Není to tak úplně prokázané, ale děti nám umí číst myšlenky a co hlavně, mají pozoruhodnou schopnost odkoukávat to, jak se chováme podle svých přesvědčení a očekávání. Často ani nezáleží na tom, co nahlas říkáme, ale co děláme.

číst dál

Umíte přijmout pomoc, když vám ji někdo nabídne?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak to máte s tím, když vám někdo nabídne pomoc? Přijmete ji? Nebo ne? Nebo když pomoc nabízíte, očekáváte její přijetí či odmítnutí? Jak se zachováte, když se dostanete do takové situace, kdy pomoc potřebujete? Poznáte to? Možná to také záleží na tom, kde a za jakých okolností stojíme…

číst dál

Sestavte si vlastní manuál dobrého rodičovství

Stát se rodičem je vlastně strašně jednoduché! (Teď vás napadá spoustu vtípků a představ, ale to nechme stranou.) Být rodičem, a to „dobrým“ rodičem, je jedna z nejobtížnějších rolí, které v životě můžeme přijmout. A jak se to vlastně stane?

číst dál

Jak skloubit dětské a rodičovské představy?

Také zažíváte chvíli, kdy se slovní přestřelka zvrhne do hádky nebo ani nevíte, jak se to stalo? Také se někdy po určité chvíli zamyslíte nad tím, že vlastně vůbec nevíte, o čem se doma mluvilo a vybaví se vám známé pořekadlo „já o voze a ty o koze“? Nemůžeme si 100% sdělit to, jak se na svět díváme a jak ho prožíváme, ale stojí za to se o to pokusit

číst dál