Linka bezpečí | Blog

Blog

Články s problematikou "Jak zvládat stres a krize": Zpět na blog

Ve své kůži

Mladí lidé mohou často cítit silný tlak vypadat určitým způsobem a zapadnout mezi ostatní. Což je v tomto věku víc než pochopitelné. Přinášet to může ale také mnoho obtíží, obzvlášť, pokud se to nedaří...nebo si myslí, že se to nedaří.

Co je možné nabídnout, aby sebepřijetí mělo otevřené dveře a sebekritika nebyla tak zdrcující? Aby se ve své kůži cítili dobře?

číst dál

Není test jako test. Když školní starosti vystřídá nečekané těhotenství.

Když prožíváme období „náctin“, často nám připadá, že těhotenství je hudba hodně vzdálené budoucnosti. V patnácti málokterá dívka uvažuje nad tím, že by se stala plánovaně matkou. Nad mateřstvím neuvažuje obvykle vůbec nebo jen okrajově. Možná vyplouvá téma těhotenství více na povrch v době, kdy začínáme se sexem, ale jinak může být oblast rodičovství na míle vzdálená tomu, čím se běžně v této životní etapě zabýváme. A pak stačí chvilka a život se tak nějak obrátí vzhůru nohama.

číst dál

Jak mluvit s dítětem po pokusu o sebevraždu?

Pokus o sebevraždu – téma, o kterém není jednoduché mluvit. Je to náročné i v případě, kdy se vás téma přímo nedotýká. Ze zkušeností víme, že právě myšlenky na sebevraždu a pokus o ni je velice častým tématem, se kterým nás děti a dospívající kontaktují.

číst dál

Průvodce zvýšením sebevědomí pro dospívající

Shazuješ se? Přemýšlíš o sobě hanlivě a je tvoje „sebevědomí“ na bodě mrazu? Podobně se cítí občas mnoho lidí. Pokud ale podobné smýšlení převažuje a ovlivňuje negativně tvůj život, pokus se toto nastavení změnit. Zvyš své sebevědomí.

číst dál

Jak mluvit s dětmi o rozvodu

Velmi často se na naší Rodičovské lince setkáváme s dotazy rodičů, jak mají mluvit s dítětem o rozvodu či rozchodu. Ukazuje se, že pro mnoho rodičů to je velmi citlivé téma a některým působí problém s dítětem na toto téma rozhovor zahájit. Někteří se cítí provinile a nechtějí věc otvírat, jiní nevědí, jak na to. Jednoduchý recept, jak dítěti sdělit, že se rodiče rozvádějí, popsat nelze, protože vždy záleží na povahových rysech, vnímavosti a citlivosti dítěte. Důležitý vliv má stupeň rozpadu manželství či kde se právě nachází rodič v procesu vyrovnávání se s rozvodem.

číst dál