Linka bezpečí | Blog

Blog

Články s problematikou "Úzkosti": Zpět na blog

Když blízcí nerozumí: Jak správně reagovat a podpořit člověka trpícího úzkostí?

Úzkosti jsou komplexní a nepředvídatelné stavy, které mohou postihnout kohokoli bez ohledu na věk, pohlaví či společenské postavení. Pro ty, kdo jimi trpí, může být podpora ze strany blízkých klíčová pro jejich zvládání a uzdravení. Avšak nepochopení ze strany těch, které máme rádi, může situaci zhoršit. V tomto článku se podíváme na to, jak lépe porozumět lidem trpících úzkostmi a jak je efektivně podpořit.

číst dál

Naděje: křehký maják ve válečné tmě

Život je mimo příjemných záležitostí také plný výzev, problémů, starostí a překážek. V kontextu aktuálního dění na Ukrajině se může svět zdát temným místem. Právě během krizových chvil je důležité v sobě umět aktivovat posilující strategie, výdrž a motivaci. K tomu všemu je klíčový prožitek naděje, který může hodně pomoci, když nám docházejí síly. Umíte jí rozvíjet nebo snadno propadáte strachu a bezmoci?

číst dál

Boj s bezmocí: jak se ve válce neztratit?

Ještě jsme se ani nestihli oklepat z pandemie coronaviru a už je tu válečný stav na Ukrajině. A tak se opět intenzivně hlásí o slovo bezmoc: směs nepříjemných stavů, během kterých pociťujeme v různé míře paralýzu, silný smutek a jakousi rezignaci nebo apatii. Byť je to vzhledem k aktuální krizové situaci do jisté míry přirozená reakce, může to být také hodně omezující. Zvláště tehdy, když místo odevzdanosti potřebujeme naopak napnout všechny své síly…

číst dál

Obavy z války na Ukrajině - tipy pro děti a rodiče

Na Lince bezpečí jsme si zcela vědomi vážnosti situace a obav našich dětí a jejich rodičů. Nabízíme základní body, jak vnitřně se situací naložit. Doporučujeme i sdílení letáku, děkujeme. Zároveň platí, že naše služby: dětská Linka bezpečí 116 111 a Rodičovská linka 606 021 021, jsou všem k dispozici.

číst dál

Školní fobie aneb když dítě nechce do školy

Školní fobie je něco, s čím se řada dětí potýká. Jedná se o velký strach ze školy, školního prostředí, třídního kolektivu či nějaké části dění ve škole. Strach je zdravá a přirozená emoce. Když ale přeroste ve velkou úzkost, začíná omezovat a jako nebezpečné vnímáme i obvyklé situace, pravděpodobně se jedná o fobii. Fobie může mít různé projevy od úzkosti, pláče, strachu ze školy, přes odmítání, chození za školu až po agresivní chování ve škole.

číst dál