Linka bezpečí | Blog

Blog

Články s problematikou "Vrstevnické vztahy": Zpět na blog

Nemám se s tebou bavit

„Mami, tati, dneska za mnou přišel ve škole kámoš a říkal, že jeho rodiče nechtějí, abychom se spolu kamarádili, ani se navštěvovali.“ Nerozumíte, co se stalo a proč, stejně, jako obě děti. Vždyť doteď se kamarádili! A to se najednou přestanou bavit? Jak se budeme všichni tvářit, když se potkáme náhodou venku? Když potkám kamarádovy rodiče? Nebo se potkáme na kroužku, na tréninku, ve škole?

číst dál

Prosím nepiš mi, když se řízneš

Není to tak dávno, co jsme se děsili, že našemu dítěti přistane na mobilu takzvaný „dick pick“. Možná bychom se ale divili, co mají děti ve svých schránkách dnes. Otevírám e-mail v E-mailové poradně Linky bezpečí a začíná můj pracovní den. Vím, že se mohu téměř spolehnout, že několik psaní bude také o sebepoškozování nebo se v něm toto téma objeví, a to hned v různých podobách.

číst dál

Kamarádka má poruchu příjmu potravy. Co můžu dělat já?

Do e-mailové poradny Linky bezpečí píše dívka, že její kamarádka Lily Collins, známá herečka, hladoví a hubne. Ozývá se nám komorná Alžběty Bavorské, známé jako Sissi, že císařovna nejí. Mohli by nám psát také znepokojení přátelé Eltona Johna, Lady Gaga, Oprah Winfrey či princezny Diany. Je to možné? Jasně, že ne. V Americe ani v Británii zřejmě o existenci naší Linky bezpečí nic nevědí a císařovna patří do úplně jiného století. Kdyby však žili tito lidé v současnosti a v naší vlasti, již by to takový nesmysl nebyl. Všechna tato slavná jména mají totiž něco společného – jejich sdílené trápení se jmenuje porucha příjmu potravy. A všichni kolem sebe mají někoho blízkého, kdo je tím vším znepokojen a přemýšlí, co s tím.

číst dál

Když se trápí dítě v mém blízkém okolí - aneb dá se (ne)udržet tajemství? (3. díl)

Pokud jste četli předchozí části (1. díl, 2. díl), nejspíš už víte, jak navázat komunikaci s dítětem, u kterého se vám zdá, že se trápí. Je možné, že se vám povedlo dítě podpořit, vyslechnout, že se mu povídáním s vámi ulevilo. A co víc, máte pocit, že Vám dítě věří a pomalu se vám svěřuje s věcmi, které ještě nikomu neřeklo. Pro dítě to může být velmi úlevné, pro vás to ale může skrývat jednu nepříjemnou past…

číst dál

Když se trápí dítě v mém blízkém okolí - rozhovor (2.díl)

Minule jsme se zamýšleli nad tím, jak vůbec dítě oslovit, navázat s ním nějaký kontakt, pokud máte pocit, že ho něco trápí. Podívali jsme se společně na to, že bývá dobré dát dítěti dost času a prostoru, nespěchat s nevyžádanými radami a přistupovat k situaci s otevřeností k tomu, co uslyšíme a respektem k tomu, co chce dítě. Možná že právě teď nechce nic. Ani naše super promyšlené „dospělácké“ řešení.

číst dál