Linka bezpečí | Blog

Blog

Články s problematikou "Sebevražedné myšlenky": Zpět na blog

Jak mluvit s dítětem po pokusu o sebevraždu?

Pokus o sebevraždu – téma, o kterém není jednoduché mluvit. Je to náročné i v případě, kdy se vás téma přímo nedotýká. Ze zkušeností víme, že právě myšlenky na sebevraždu a pokus o ni je velice častým tématem, se kterým nás děti a dospívající kontaktují.

číst dál

Neznali se a přesto...

Povídkový příběh chlapce a psycholožky z Linky Bezpečí, který se protne v jednom rozhovoru a sehraje důležitý okamžik v jejich životě.

číst dál

Kamarád přemýšlí o sebevraždě

„Svět by beze mě byl lepší, aspoň by mi nebylo tak hrozně“. Ne, není zde jasně napsáno: „Chci spáchat sebevraždu“, ale podobná věta a především její význam mezi řádky, na to může poukazovat. Zejména, pokud jsou tato slova provázena změnou nálad a chování. Je normální cítit bezmoc a mít obavy, když se přítel zmíní o sebevraždě, i když nepřímo. Co můžete udělat proto, abyste mu pomohli?

číst dál

Když se trápí dítě v mém blízkém okolí - aneb dá se (ne)udržet tajemství? (3. díl)

Pokud jste četli předchozí části (1. díl, 2. díl), nejspíš už víte, jak navázat komunikaci s dítětem, u kterého se vám zdá, že se trápí. Je možné, že se vám povedlo dítě podpořit, vyslechnout, že se mu povídáním s vámi ulevilo. A co víc, máte pocit, že Vám dítě věří a pomalu se vám svěřuje s věcmi, které ještě nikomu neřeklo. Pro dítě to může být velmi úlevné, pro vás to ale může skrývat jednu nepříjemnou past…

číst dál