Linka bezpečí | Blog

Blog

Šárka Kubcová
Šárka Kubcová 9 článků
Zpět na blog

je externí redaktorkou Linky bezpečí. Pracuje jako psychoterapeut a etoped v Dětském krizovém centru a Poradně pro oběti násilí NOMIA v Hradci Králové. Vystudovala magisterský obor sociální pedagogika se zaměřením na tělovýchovu a sport a druhý magisterský obor, etopedie (poruchy chování u dětí a dospělých). Na Univerzitě Karlově v Praze získala titul PhDr. a Ph.D. Zároveň je úspěšnou absolventkou psychoterapeutického výcviku KBT. Šárka publikuje v časopisech Psychologie Dnes, Rodina a škola či Informatorium. Píše recenze na odborné knihy z pedagogicko-psychologické oblasti pro nakladatelství Portál.

Články autora:

Nemám se s tebou bavit

„Mami, tati, dneska za mnou přišel ve škole kámoš a říkal, že jeho rodiče nechtějí, abychom se spolu kamarádili, ani se navštěvovali.“ Nerozumíte, co se stalo a proč, stejně, jako obě děti. Vždyť doteď se kamarádili! A to se najednou přestanou bavit? Jak se budeme všichni tvářit, když se potkáme náhodou venku? Když potkám kamarádovy rodiče? Nebo se potkáme na kroužku, na tréninku, ve škole?

číst dál

Ze základky na střední. Co čekat a jak přechod zvládnout?

Přechod ze základní na střední školu je krokem, který s sebou přináší mnoho změn, a u někoho možná také obavy a strach, což je naprosto přirozené, pochopitelné a v pořádku. Co můžete od přechodu ze základní školy na střední očekávat? Co vás tam může čekat a jak se na to připravit?

číst dál

Aby změna nebyla jen na chvíli

Lépe jíst, pravidelně cvičit nebo opustit vztah, ve kterém vám není dobře. To jsou změny, pro které jen odhodlání nestačí. Využít potenciál počátečního nadšení a sílu rozhodnutí je dobrý start. K udržení nového nastavení může pomoci systematický přístup. Objevte ho a podpořte.

číst dál

Nikdy v tom nebudu dobrý…

Už jste tuto či podobnou větu od svého dítěte slyšeli? Přesto, že je talentované a má schopnosti, které by mu k úspěchu a k vysněnému cíli mohly pomoci, skleslým hlasem o sobě pochybuje, nevěří si? Obává se neúspěchu? Pomozte mu vnímání svých schopností změnit a podpořte ho v rozvíjení nového způsobu myšlení. Aby se vše zdařilo, musíte se novému myšlení naučit především vy, rodiče.

číst dál

Věděli jste, že ponocování v dětství má vliv na tělesnou výšku v dospělosti?

Největší množství růstového hormonu je totiž produkováno v noci. Nejde ale jen o spánek samotný, ale také o usínání v ten správný čas. Což je „včas“. Čím dříve chodí děti spát a čím déle spánek trvá, tím více růstového hormonu tělo vyrobí, zpracuje a dítě tak následně roste. Množství růstového hormonu v těle je dáno naší genetikou. Existují ale také přirozené způsoby, jak jeho produkci můžeme podpořit.

číst dál

Syndrom zavrženého rodiče – vliv na dítěte v dospělosti (3. díl)

Syndrom zavrženého rodiče (anglicky Parental Alienation Syndrome – PAS) – je jev, kterého si jako první všiml a popsal americký psychiatr R. A. Gardner na počátku 80. let a my jsme se s ním blíže seznámili v předchozích dvou článcích. Dnes se podíváme na to, jak se Syndrom zavrženého rodiče nejčastěji projevuje a také, jaké dopady má na děti v jejich dospělosti.

číst dál