Linka bezpečí | Blog

Blog

Martina Vávrová
Martina Vávrová 4 články
Zpět na blog

Martina vystudovala sociální práci na CMTF v Olomouci. Dále v roce 2015 ukončila výcvik v Tanečně pohybové psychoterapii na Goldsmiths v Londýně. Jako konzultantka na Lince bezpečí působí od roku 2018 na telefonu a nyní i na chatu. Martina pracuje s dětmi i dospělými ve vlastní terapeutické praxi v Praze a Slaném. Od roku 2019 je předsedkyní Asociace Tanečně pohybové terapie v České republice. Je frekventantkou supervizního výcviku Remedium.

Články autora:

Smích ze sluchátka na Lince bezpečí

Už se vám stalo, že jste se sami začali smát, i když to vlastně vůbec nebylo vhodné? Nebo se smály vaše děti, žáci nebo děti v kroužku, když se stalo něco nepříjemného a jejich reakce byla prostě jen smích? Proč se vlastně smějeme, i když to vlastně není vhodné? V článku se dozvíte více o smíchu jako o obranné reakci a o tom, jak se smíchem zacházíme na Lince bezpečí.

číst dál

Už je mi 18. Můžu si říct o pomoc na dětské lince?

„Cože, na Linku bezpečí můžou volat i dospělí?“ Ano, i když ne tak docela všichni dospělí. Linka bezpečí funguje pro děti a studenty do 25 let a znamená to, že třeba i dospělý student střední nebo vysoké školy může klidně zavolat. Také jim poskytujeme podporu a pomoc. Podle statistik v tomto roce Linku bezpečí kontaktovalo 10,5 % klientů, kterým je 18 a více [1]. Jaké jsou témata volání, a máme rozdílný přístup při volání s dospělým?

číst dál

Školní fobie aneb když dítě nechce do školy

Školní fobie je něco, s čím se řada dětí potýká. Jedná se o velký strach ze školy, školního prostředí, třídního kolektivu či nějaké části dění ve škole. Strach je zdravá a přirozená emoce. Když ale přeroste ve velkou úzkost, začíná omezovat a jako nebezpečné vnímáme i obvyklé situace, pravděpodobně se jedná o fobii. Fobie může mít různé projevy od úzkosti, pláče, strachu ze školy, přes odmítání, chození za školu až po agresivní chování ve škole.

číst dál

(Sebe)péče v náročné době

Současnou situaci můžeme vnímat jako velmi nejistou. V mnoha ohledech se jedná o dobu nenormální. Péče o sebe si nyní zaslouží vaši pozornost. Zasloužíte si, aby vám bylo dobře. Na telefon a chat Linky bezpečí se ozývají děti a mladí dospělí, kteří zažívají úzkosti často spojené s omezením pohybu, změnou školního provozu či náročnými podmínkami doma, ze kterých není možné odejít. Nepříjemné pocity a strachy zažívají nejen děti, ale i dospělí. Najdete zde několik tipů, co můžete udělat a možná už i děláte pro sebe a vaše děti.

číst dál