Linka bezpečí | Blog

Blog

Kateřina Lišková
Kateřina Lišková 7 článků
Zpět na blog

Katka je na Lince bezpečí už od roku 1997. Během prvních deseti let se věnovala hlavně práci na telefonu a působila jako sociální pracovnice, vedoucí Linky bezpečí i jako lektorka. Postupně se vypracovala na pozici vedoucí online služeb, kde zastřešovala e-mailovou a chat poradnu. Od roku 2019 je na pozici vedoucí odborných služeb Linky bezpečí. Katka vystudovala sociální práci a občanský sektor na univerzitách v Praze a Hradci Králové.

Články autora:

Internetoví predátoři pohledem Linky bezpečí

„Píšeme si, je fajn, že má o mě někdo zájem. Sejít se s kámošem nebo kámoškou, se kterou si už nějaký čas píšu, na tom přeci není nic divného… ach jo, kamarádovi to už několikrát nevyšlo, tak si aspoň pošleme fotky. A nemůžou být i trochu lechtivé? Proč ne. Cože?! Chce další, a když je nepošlu nebo nepřijdu, všem je ukáže! Co teď?! Poslat? Neposlat? Co když se to dozvědí rodiče? Vždyť jsme o tom mluvili a výslovně mi to zakázali! Tohle přece nemůže nikdo vidět! A mám za ním jet, i když si to naši nepřejí? Bylo by lepší tu nebýt…“

číst dál

Moje máma má přítele, on se do mě naváží…

Ptáte se: „s čím se děti na Linku bezpečí obracejí?“ Konkrétní příběhy a výpovědi dětí od nás nečekejte. Hlavním prvkem vzájemné důvěry je plnění dohodnutých pravidel. Pro nás to znamená ctít anonymitu všech, co se k nám dovolají, nebo napíší. Vše zůstává za dveřmi Linky bezpečí. Pojďme se však podívat na obecný příklad, s kterým se můžeme u nás setkat…

číst dál

Sebepoškozování – začarovaný kruh

Sebepoškozování je fenomén, se kterým se na Lince bezpečí výrazněji setkáváme až v posledních několika letech. Zhruba před dvaceti lety, kdy jsem na lince začínala, se toto téma vůbec neobjevovalo. A nyní? Zejména v písemném kontaktu se děti s tímto problémem svěřují velmi často. Téměř každý chat se k tomuto tématu nakonec stočí. Děti, s kterými si povídám o potížích, nejprve „oťukají“, jestli si mohou dovolit přiznat i toto. Často se objevuje…“ono to není to hlavní, o čem si s vámi chci psát“.

číst dál

Přátelství 100x jinak: Důležitost přátelství

Jak známo, člověk je tvor společenský, takže je přirozené, že i děti mluví a píší na Lince bezpečí často o svých kamarádských vztazích. Je pro ně důležité, jak se jim daří ve skupině svých vrstevníků. Když to funguje, je to super. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč si děti svých kamarádů váží?

číst dál